This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Patiekalų pasaulyje. Kuskusas (1)

2008-01-15
Publish your own article

Daugelis pasaulio virtuvių turi tiek savo tradicinius, tiek nacionalinius patiekalus, tačiau yra dalis valgių, kurie populiarūs ne vienoje, o keliose šalyse. Susipažinkime su šių patiekalų istorija.

Kuskusas – ne tik arabiškoje kultūroje
Kuskusas (Couscous) – tai vienas iš labiausiai pasaulyje paplitusių patiekalų, tiek gaminamų namuose, tiek nusiperkamų parduotuvėse. Patiekalo pavadinimas tariamas „kuskus“. Jo gimtine laikomas Magrebas – trijų Šiaurės Afrikos valstybių trejetas (Alžyras, Marokas ir Tunisas). Kuskusas yra populiarus ir Vakarų Libijoje, šiuo produktu mėgaujasi Afrikos Sahelio regiono (siauras ruožas, besidriekiantis nuo Atlanto vandenyno iki Raudonosios jūros) gyventojai. Kuskusas yra populiarus ir Prancūzijos virtuvėje, juo mėgaujasi Madeiros salyno, esančio Atlanto vandenyne, Italijos Sicilijos vakarinės dalies bei Viduriniųjų Rytų šalių gyventojai. Šis valgis yra paplitęs tarp žydų, gyvenančių Šiaurės Afrikos dalyje, bei daugelyje kitų pasaulio virtuvių.

Kuskusas ruošiamas iš stambių manų kruopų bei kvietinių miltų. Ant tam skirtos (šiek tiek įdubusios), geldelę primenančios lentos pabarstoma miltų, užberiama manų kruopų, apšlakstoma vandeniu. Tuomet delnais, sukamaisiais judesiais manai ir miltai trinami tol, kol manų kruopos pavirsta mažyčiais rutuliukais. Kuskuso ruošimo metu lenta dar keletą kartų yra barstoma miltais ir apipurškiama vandeniu. Paruoštos kruopos suberiamos į kitą indą, o ant lentos vėl barstomi miltai, manai, ir taip paruošiamas norimas kuskuso kiekis.

Tai sveikas, lengvai virškinamas produktas, patiekiamas prie mėsos ar daržovių, puikus valgis vegetarams, skoniu primenantis ryžius. Iš kuskuso taip pat gaminami saldumynai.

Magrebe kuskusas populiarus su daržovėmis – morkomis, ropėmis, tačiau ne mažiau mėgiamas ir su aviena, vištiena ar ėriena, o štai siciliečiai savąjį mėgsta valgyti su žuvimi. Marokiečiai šį produktą mėgsta paskaninti žuvimi su saldžiu padažu, paruoštu iš razinų ir karamelizuotų svogūnų. Kuskusas ypač populiarus Prancūzijoje, kur paprastai patiekiamas su jautiena.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Šaltiniai: www.lev.lt ir wikipedijos enciklopedija
Nuotraukoje – kuskusas (www.sxc.hu)
Meniu.lt informacija