This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Palestinos virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-01-17
Publish your own article

Palestinos regionas – istorinis regionas. Palestinos autonomija – pusiau autonominė teritorija Artimuosiuose Rytuose, sudaryta iš Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto, o Palestinos valstybė – valstybė, paskelbta 1988 metais ir apimanti Gazos ruožą ir Vakarų krantą. Valstybė pripažinta dviejuose trečdaliuose pasaulio šalių, tačiau jos nepripažino Jungtinės Tautos ar Vakarų šalys.

Palestinos virtuvė panaši į kaimynų libaniečių, sirų, jordaniečių, turi šiek tiek egiptietiškos kulinarijos bruožų. Taip pat daugelis tradicinių šalies patiekalų kiekviename regione įgauna vis kitą skonį.

Pusryčių valgymo tradicijos vienodos visuose šalies regionuose. Palestiniečiai ryte valgo juodas ar žalias alyvuoges, pomidorus, agurkus, virtus ar keptus kiaušinius, kaip ir kaimynai – labneh jogurtinį sūrį, pašlakstytą alyvuogių aliejumi, mėgaujasi ant arabiškos duonos užteptu džemu. Kartais pusryčiams skanauja tradicinį hummus ar troškintas pupeles, paskanintas alyvuogių aliejumi, citrinų sultimis ir česnakais.

Priešpiečiai – tokie pat, kaip ir vakarienė: aviena, ryžiai, vištiena, daržovės, žuvis. Aštunta-devinta vakaro – vakarienės metas. Maistas tokią valandą paprastai būna gana lengvas, valgomas tas pats hummus, fatayer, įvairios salotos, užkandėlės, kartais pasimėgaujama omletu, iškeptu su įvairiomis žolelėmis bei prieskoniais.

Populiarūs, įvairiu metu geriami gėrimai – arbata ir kava. Arbata kartais patiekiama su mėtomis arba šalaviju, o kava ruošiama turkišku būdu, tad ir vadinama qahwa turkiyeh. Prie jos patiekiama vandens, cukraus, kartais kardamono.

Šalyje populiarios ir įvairios sultys, vaisiniai gėrimai. Alkoholis, kaip ir būdinga arabiškai kultūrai, yra draudžiamas, tačiau palestiniečiai krikščionys skanauja alų, vyną, mėgiama anyžinė degtinė ar viskis. Beje, viskis yra mėgiamas daugelyje musulmoniškų šalių, jį gurkšnoja tiek libaniečiai, tiek turkai (ir ne tik krikščionys). Vieni jį skiedžia su „Coca Cola“, kiti – ragauja gryną.

Populiarūs šios šalies saldumynai – „baklava“, ryžių pudingai, įvairūs sausainukai, paskaninti anyžiais. Yra ir tradicinių saldėsių, pavyzdžiui, qatayef , kurie gaminami tik tam tikrų švenčių metu.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – patiekalas hummus (www.sxc.hu)
Meniu.lt informacija