This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ontarijo regiono vynas

2007-12-31
Publish your own article

Ontarijo vynas - tai kanadietiškas vynas, pagamintas Ontarijo srityje. Tik vynai, pagaminti iš 100 % Ontarijo vynuogių, įgyja teisę būti klasifikuojami Ontarijo vardų sistemoje, Vynininkų Kokybės Sąjungoje (VQA), priklausomai nuo to, ar vynas yra rūšinis, kokia vyną daranti technika naudota ir įvairių kitų apribojimų. Ontarijas, ir pati Kanada, yra įžymūs savo tirštais ir unikaliais ledo vynais. Regionas taip pat įgyja vis didėjantį pripažinimą dėl savo pasaulinio lygio stalo vynų. Nepaisant įvairių apdovanojimų, ne visas kanadietiškas vynas yra klasifikuotas kaip VQA. Vynai, kurie nėra pažymėti VQA ir yra tam tikrų gamintojų (gavusių ypatingas teises po 1988 Kanados-Jungtinių-Valstijų Laisvosios prekybos Sutarties) gali pagaminti didelį mąstą didmeninio vyno užsieniui, o vynas tuomet yra žymimas užrašais „Laikyta Kanados rūsiuose“, „Kanados produktas“ ar „Kanados derlius“. Kai kurios vyno pramonės organizacijos ir gerbiami vyno rašytojai Kanadoje ir užsienyje yra ganėtinai susirūpinę dėl šios tvarkos. Tačiau, kai kurie vynai, kurie nėra pažymėti VQA pavadinimu, yra vis dar tikri Ontarijo produktai, pavyzdžiui jei gamintojas yra už VQA pripažinto auginimo regiono ar nenaudoja VQA pripažintų vynuogių rūšių ar gamybos technikų.

Nors Kanada ir turi šalto klimato krašto reputaciją, Ontarijo pirmaeilės vyno srities – Niagaros Pusiasalis – yra maždaug toje pačioje platumoje kaip pietų Prancūzija (Provansas ir Langedokas). Šioje srityje tradiciškai auginami švelnūs vaisiai tokie kaip abrikosai ir persikai, ir čia yra vis gerėjančios sąlygos nuolatos bręsti daugeliui vitis vinifera vynmedžių.

Vynuogių auginimas Ontarijuje turi ir savų sunkumų. Kartais vyno sritys Ontarijuje kenčia nuo atšiaurių žiemų, kurios gali sugadinti švelnius vynmedžius. Be to, drėgnos vasaros gali sukurti puikias sąlygas grybelinių ligų vystymuisi. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais matyti vynuogynų vadybos technikų išsivystimas ir vynmedžių pasirinkimas, padedantys įveikti anksčiau minėtus sunkumus. Ontarijo vynuogynai toliau žengia į priekį su vynuogininkystės technika bei gerina vaisių, reikalingų vyno gamybai, kokybę.

Žinomiausios vynuogių, užaugintų Ontarijuje, rūšys yra šios: raudonojo vyno – Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Gamay Noir, Cabernet Sauvignon, Syrah, Marechal Foch, Baco noir, Petit Verdot, Malbec bei Zweigelt; baltojo vyno - Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewürztraminer, Viognier, Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot blanc, Vidal; ledo vyno ir vėlyvo derliaus dykumų vyno - Vidal, Riesling, bei Cabernet Franc.

Ontarijas taip pat yra vyno fabrikų, besispecializuojančių vaisių vyne, tėvynė. Šie vynai yra už VQA akiračio, bet Kanados Vaisių Vynai yra išvystę Patvirtintos Kokybės (QC) ženklą tam, kad identifikuotų kokybišką kanadietišką vaisių vyną, kuris nėra padarytas iš vynuogių. Šie vynai nuo seno daromi iš tokių vaisių kaip obuoliai, abrikosai, juodieji serbentai, gervuogės, šilauogės, vyšnios, spanguolės, šeivamedžio uogos, agrastai, mėlynės, nektarinai, persikai, kriaušės, slyvos, raudonieji serbentai, avietės, Saskatūno uogos ir žemuogės. Kai kurie vaisių vyno fabrikai tiekia ir kitus produktus, kurie gaminami ne iš vaisių, o pavyzdžiui iš rabarbarų, klevo sirupo ar medaus. Retkarčiais vaisių vynai yra kombinuojami su vynuogių vynu, midumi ar kitų vaisių vynais, kad pagaminti unikalias skonio kombinacijas. Kai kuriais atvejais šie vynai gali įtraukti kitas sudedamąsias dalis tokias kaip šokoladas (pavyzdžiui vyšnių ar šilauogių vynuose) ar prieskoniai (pavyzdžiui obuolių vyne).

Jolita Katkutė
Parengta pagal wikipedia.org
Nuotraukos www.wine.thetazzone.com , www.ats.agr.gc.ca
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

                                                                         Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
                                                                        Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai