Olandų priešpiečiai (arba ankstyvi pietūs) beveik nesiskiria nuo pusryčių. Įpusėjus dienai, vis dar paskubomis valgomi sumuštiniai su kumpiu, sūriu, jogurtas.
Per priešpiečius paprastai valgoma dar daugiau duonos. Olandijoje gausu skirtingų rūšių duonos: nuo labai tamsios rupių miltų ar ruginės duonos iki baltos duonos, ir nuo didelių kepalų iki mažyčių apskritų bandelių, apibarstytų aguonomis. Taip pat kepama saldi duona: bandelės su razinomis (su serbentais, razinomis, apibarstytos cukrumi), duona su cukrumi (saldi duona su lydytu cukrumi). Nuo 1970 m. olandai duoną gamina daugiausia iš grūdų, dažnai su saulėgrąžomis ar moliūgų sėklomis. Baltos duonos gamybai vietoj vandens dažnai naudojamas pienas.
Populiarus priešpiečių patiekalas – uitsmijter – duona su kumpiu, sūriu ir skystai keptu kiaušiniu. Taip pat valgomos bandelės su silke, tuno salotomis. Prie sumuštinių kai kurie žmonės dažnai dar valgo sriubą, salotas ar vaisius, omletą.
Pagrindiniai gėrimai: pienas, pasukos, sultys, kava, arbata. Olandai tradiciškai arbatą gurkšnoja įpusėjus dienai – apie 15-16 valandą (primename, kad apie 10-11 valandą ryto yra kavos metas – koffietijd). Taip pat valgomas skanėstas – pyrago gabalėlis, sausainis ar šokoladas.
Apie 17 valandą po pietų kartais geriamas aperityvas. Nealkoholiniai gėrimai – sultys, mineralinis vanduo, patiekiami kartu su jenever (tradicinis olandų gėrimas – kadagių degtinė), alus, cheresas, raudonas ar baltas vynas. Užkandžiaujama gabalėliu kepeninės dešros, sūriu, sūriais žemės riešutais, vytinta dešra – bloedworst.
Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Interneto archyvo nuotrauka
Meniu.lt informacija
Dėkojame Nyderlandų
Karalystės ambasadai