This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Milžinė Argentina

2005-02-24
Publish your own article

Iš jų padaroma tiek vyno, kad pagal jo kiekį Argentina yra penktoji šalis pasaulyje. Tikėdamiesi daugiau vyno, tikimės ir daugiau gero vyno. Deja, to dar teks palaukti. Pagal vyno kokybę Argentina atsilieka nuo Čilės. Kai kurie vertintojai Argentiną vadina miegančiu milžinu, kiti – tiesiog tingine. Bet iš tikrųjų viską lemia ekonomikos vystymasis. Juk kai Čilę valdė Salvadoras Aljendė, ten vyndarystėje irgi buvo nuosmukis kaip visame ūkyje. Argentinos vyno pramonė susikūrė vėliau nei Čilėje ir visą laiką tempėsi iš paskos. Klimatas ne taip pasakiškai palankus.  Argentiniečius ilgai patenkino paprastas senoviško stiliaus vynas.

Bet kai visame pasaulyje naujoji vyndarių karta, atsiliepdama į rinkos poreikius, daug ką keičia ir stengiasi dirbti naujoviškai ir padaro geriau. Tie naujieji – tai ir argentiniečiai, ir užsienio investitoriai. Pavyzdžiui, žinomi prancūzų vyndariai broliai J. ir F. Lurtonai, Norton, Ryman, Argentinos kompanijos „Catena“, „Etchart“, „Santa Ana“. 

Argentina turi vien ą pranašumą prieš Čilę – daug įvairesnį vynuogių veislių pasirinkimą. Be prancūziškųjų, čia auginamos itališkos Bonarda, Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, ispaniškos Macabeo, Tempranillo, Garnacha. Argentina turi ir savitą vietinę veislę, Criolla, ir Torrontes Riojana. O pranc ūziška veislė Malbec yra taip išpopuliarėjusi, kad ir pasaulis ieško argentinietiško Malbec vyno kaip tipiško šios šalies.

Daugiausia vyno padaroma Mendozos provincijoje, kur tinkamiausias klimatas – žemyninis. Modernizuojant vyndarystę, ieškoma naujų rajonų.

Lietuvoje šiandien yra 49 pavadinimų Argentinos vynų. Perpus mažiau negu čilietiškų, nes jų vartotojai dar taip neieško. Būdingojo Malbec yra apie 10, ir dar maišyto su Bonarda ir Sangiovese.

Algirdas Pateckas,
nepriklausomas vyno konsultantas
"Gurmano gidas" informacija