This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Malavio kulinarija (pasaulio virtuvės)

2008-02-07
Publish your own article

Malavis – tai valstybė Rytų Afrikoje. Malavis yra viena iš prasčiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių. Dauguma šalies gyventojų dirba žemės ūkio srityje. Pagrindiniai žemės ūkio produktai yra kukurūzai, medvilnė, sorai, ryžiai, riešutai, manijokai, bulvės. Tabakas, arbata, cukranendrės auginami dideliuose plotuose, taip pat auginami naminiai paukščiai, avys, galvijai, kiaulės.

Šios šalies virtuvė yra gana paprasta, patiekalai ruošiami be jokių įmantrybių. Vienas iš populiariausių produktų yra kukurūzai, iš kurių dažniausiai gaminama Afrikos tautų mėgiama kukurūzinė košė. Košė valgoma viena, su daržovėmis, o kartais patiekiama prie mėsos ar žuvies. Malavio ežere, kuris jungia Malavį, Tanzaniją ir Mozambiką, sugaunama delikatesinė žuvis chambo, kuri vietinių ypač mėgiama su bulvėmis. Malavio gyventojai mėgsta gurkšnoti kavą ir arbatą. Keliautojai pasakoja, jog ten labai populiari „Lipton“ arbata.

Nsima – iš kukurūzų arba manijokų (šakniagumbiai) gaminama košė, patiekiama su „čili“ padažu arba moliūgų lapais.

Mbatata (pudingas) – orkaitėje kepamas pudingas, paruoštas iš tarkuotų saldžiųjų bulvių, pieno, margarino, miltų, kepimo miltelių bei druskos.

Nthochi – bananinė duona, ruošiama iš miltų, kiaušinių, margarino...

Zitumbuwa – kepti bananai. Gabalėliais pjaustyti bananai apvoliojami cukraus, druskos ir kukurūzų miltų mišinyje ir kepami gerai įkaitintame aliejuje.

Mbatata – saldžiųjų bulvių sausainiai, ruošiami iš tarkuotų bulvių, miltų, margarino, pieno.

Malavyje populiarūs vikšrai. Šioje šalyje lapkričio mėnesį žmonės keliauja į parkus ir renka vikšrus maistui. Paprastai juos išvalo, išdžiovina ir užkandžiauja. Malavyje šie vikšrai laikomi itin populiariu užkandžiu.

Mtedza – saldžiai kepinti žemės riešutai su cukrumi, vanile, cukraus pudra, margarinu, miltais, druska. Margarinas ištrinamas su cukrumi, sudedama vanilė, miltai ir į mišinį suberiami riešutai. Padaromi maži rutuliukai, kurie sudedami ant riebalais ištepto kepimo popieriaus ir apie 35 minutes kepami 325 C orkaitėje. Iškepti apibarstomi cukraus pudra. Valgomi atvėsę. Galite išbandyti!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: malavietiškas stalas (www.diversetraveller.com)
www.thecommonwealth.org
Meniu.lt informacija