This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Lietuvių virtuvės ypatybės ir tradicijos

2005-08-18
Publish your own article

Nuo seno lietuviai ruošė įvairias sriubas, kuriomis gali drąsiai puikuotis prieš kitas šalis. Gaminamos mėsiškos, pieniškos, saldžiosios sriubos, todėl jos valgomos ne tik prieš pagrindinį patiekalą, bet kaip ir desertas. Populiariausios burokų, kopūstų, kruopų, žirnių, bulvių, kitų daržovių sriubos pagardinamos mėsa, o saldžiosios gaminamos iš uogų ir vaisių. Vasarą būtina paragauti šaltibarščių su keptomis ar virtomis bulvėmis, kuriais didžiuojasi ir noriai valgo kiekvienas lietuvis.

Iš mėsos patiekalų Lietuvoje populiariausi jautienos, veršienos, kiaulienos, vištienos patiekalai – įvairūs kepsniai, troškiniai, maltiniai. Mažiau vartojama avienos, triušienos. Ypatingoms progoms nuo seno populiaru kepti žąsį ar kalakutą, žvėrienos kepsnius.

Prie karštųjų patiekalų valgomos šviežios daržovės – agurkai, pomidorai, kopūstai ir virtos ar keptos bulvės, kurios į Lietuvą atkeliavo XVIII amžiuje. Bulvės padarė tikrą perversmą nacionalinėje virtuvėje, todėl kulinarijoje paplito bulviniai malti, virti, kepti patiekalai. Šiandien lietuviai didžiuojasi didžkukuliais, bulviniais blynais, bulvių plokštainiu, kurių galima paragauti daugelyje kavinių ir restoranų. Juos vyriausias virėjas jums patieks su įvairiais grybų, spirgučių, grietinės ir kitais padažais.

Lietuviai valgo daug įvairių karvių pieno produktų – šviežias, raugintas pienas, sviestas, grietinė, varškė ir tik Lietuvoje gaminamas baltas sūris yra mėgiami kone kiekvieno. Šiuo metu Lietuvoje gaminami ir labai geri fermentiniai sūriai. Kiekvienas užsienio svečias privalo paragauti žemaičių kastinio – sviesto iš suplaktos pašildytos grietinės, pagardinto kmynais, pipirais, svogūnais, česnakais, krapais, krienais, kiaušiniais ir kitais priedais. Jis valgomas su bulvėmis, virtomis su lupenomis.

Lietuviški nacionaliniai gėrimai – duonos gira, alus ir midus. Midus – tai nuo senų laikų tik Lietuvoje iš medaus, panašiai kaip vynas, gaminamas gėrimas. Taip pat nuo seno čia gaminamas medaus likeris – „Krupnikas“, trauktinės – „Trejos devynerios“ ir „Starka“, degtinė. Alus dar ir dabar šiaurės Lietuvoje dažnai gaminamas namuose, o gaminamas pramoniniu būdu skina tarptautinius apdovanojimus užsienyje.

Meniu.lt  informacija
„Forto Dvaras“ archyvo nuotr.