This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kvapai iš Jamaikos virtuvės (pasaulio virtuvės)

2008-01-10
Publish your own article

Jamaika – sala ir valstybė Karibų jūroje, Didžiųjų Antilų salyne, į pietus nuo Kubos ir į vakarus nuo Haičio. Pavadinimas kilo iš indėnų Taino kalbos pavadinimo Xaymaca („pavasarių žemė“).

Su kuo tik nesiejama Jamaika. Ši sala – tai Bobo Marlėjaus ir Džeimso Bondo gimtinė, regio ritmai, baltas smėlis, gražūs saulėlydžiai, skurdas... Jamaikos kulinarija labai įvairi: ispaniški skoniai, anglų virtuvės patiekalai, afrikiečių, kinų ar indų virtuvių subtilumai. Taigi pakeliaukime po šią „pavasarių žemę“.

Tradiciniai skoniai
Kulinarijos žinovai sako, jog šios šalies virtuvės patiekalai yra aštrūs, kadangi jiems skaninti naudojama nemažai pipirų ir kitų aitrių prieskonių, tačiau beveik nenaudojama druska. Jamaikoje galima pasigardžiuoti ryžių ir pupelių patiekalu, pagamintu kokoso piene, o ackee (vaisiai) su sūdyta menke laikomas nacionaliniu patiekalu ir dažniausiai valgomas pusryčiams. Taip pat galima paskanauti krevečių, paruoštų su kokoso pieno padažu, arba krevečių salotų, pagamintų iš ananasų, apelsinų, mėtų ir citrininio riebaus jogurtinio padažo.

Jamaikiečiai mėgsta saldumynus, nors populiariausi yra kokoso skonio ledai. Taip pat mėgiami mango ir dygliuotosios anonos (vaisius) ledai. Kitas populiarus desertas yra bulvių pudingas, bananai tešloje, gizzada (kokosiniai pyragaičiai), toto (nedidelis kokosinis pyragas). Prie saldėsių galima išgerti tradicinės Blue Mountain kavos arba Tia Maria – Blue Mountain (kava su šokoladiniu likeriu).

Cornmeal pudding – pudingas, pagamintas iš kukurūzų miltų.

Steamed cabbage (vegetariškas patiekalas) – su pipirais, svogūnų ir česnakų milteliais, margarinu troškinti kopūstai, patiekiami su avokadu.

Bulla – saldi bandelė, kurios paruošimui naudojamas rudasis cukrus, vanilė, muskatas...

Corn bread – kukurūzų duona.

Fish Tea/Soup – žuvies sriuba, kurios gaminimui naudojamos bulvės, česnakai, žali bananai, citrinos...

Johnny cakes – tradicinis jamaikietiškas pyragas, dažniausiai valgomas pusryčių metu. Prie jo siūloma ackee vaisių.

Papaya Garlic Shrimp – krevetės, paruoštos su česnaku, papaja, svogūnais ir patiekiamos su ryžiais arba makaronais.

Escovich Fish – marinuota kepta žuvis.

Jerk chicken – nacionalinis patiekalas. Tai citrinų arba žaliųjų citrinų sultimis apšlakstyta ir ant grotelių iškepta vištiena su tradiciniu jamaikietišku jerk sauce padažu.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija