Dėl Kūčių vakaro tradicijų ir patiekalų vis dar kyla be galo daug diskusijų ne tik Lietuvoje. Mes, lietuviai, po ilgų okupacijos metų, labai džiaugiamės galėdami laisvai, nesislapstydami džiaugtis tradicijomis ir be baimės Kūčių vakarą prie stalo tyliai šnabždėti maldą. Kitose šalyse Kūčių vakaro tradicijos yra kitokios.
Ne paslaptis, kad Italija gali pasidžiaugti giliomis kulinarinėmis tradicijomis. Italai puikiu maistu, įdomiais patiekalais domisi visus metus, tačiau per Kūčias jam skiriamas ypatingas dėmesys. Kūčios Italijoje – metas, kai ruošiami tradiciniai šalies patiekalai, ir prie šventinio stalo susirenka visa šeima. Pati seniausia italų Kūčių vakaro tradicija – „La Vigilia“ (išvertus – „Septynių žuvų fiesta“). Ši tradicija kiekvienoje šeimoje kiek skiriasi, nes kiekviena šeimininkė patiekia septynis, tačiau skirtingus žuvies patiekalus.
Lietuvoje ant Kūčių stalo esame įpratę matyti dvylika patiekalų, o italų tradicijos reikalauja patiekti septynis, dešimt arba trylika valgių. Septyni patiekalai iš žuvies simbolizuoja septynis katalikų bažnyčios sakramentus, dešimt simbolizuoja dešimt Kryžiaus kelio stotelių, o trylika – tai dvylika apaštalų kartu su Jėzumi.
Tačiau koks bebūtų jūsų tikėjimas, kiek bepatiektumėte ant stalo patiekalų, per šias šventes pabūkite katu su šeima ir draugais.
Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotr.