This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kubietiškos virtuvės improvizacijos (svetur)

2007-01-12
Publish your own article

Ispanijos, Kinijos, Portugalijos, Afrikos, Indijos kultūrų mišinys kubietiškai virtuvei suteikė įvairovės, tačiau geriausiai šią šalį atspindi romas, cigarai, saulė ir jūra...

Kubietiškas skonis
Nors, pasak keliautojų, kubiečių virtuvė nėra įmantri, tačiau jos patiekalai labai skanūs. Kubiečių virtuvės pagrindą sudaro daugeliui įprasti produktai: kiauliena, ryžiai, vaisiai, jūrų gėrybės, pupelės. Mėgstamiausi šios šalies gyventojų valgiai yra cerdo asado (kiaulienos patiekalas), polo asado (kepta vištiena). Kaip garnyras prie patiekalų dažniausiai patiekiami ryžiai su pupelėmis moros y christianos, bulvės malanga ar bananai platanos (tai viena iš bananų rūšių).

Keliautojų itin mėgiami ir nepaprastai skanūs yra kubietiški kokteiliai (ypatingai su romu) bei vietinių ruošiami desertai su ledais arba karameliniu pudingu.

Pusryčiams kubiečiai valgo skrudintą duoną su trupučiu sviesto bei gurkšnoja juodą kavą (kartais ją sušvelnina šiltu pienu). Kubietiško alaus bokalas ar vanduo – vakarienės stalo akcentai, o štai po gerų pietų galima pasimėgauti tradiciniu šios šalies desertu – geltonu sūriu su gvajavos marmeladu.

Klasikiniai Kubos valgiai
Sofrito – tradicinis Kubos patiekalas, paruoštas iš svogūnų, žaliųjų pipirų, česnakų, raudonėlio bei kitų sudėtinių dalių (vientisa masė).

Picadillo – mėsos maltinukai (frikadelės).

Ajiaco Cubano – tai itin sotus ir iš daugybės sudėtinių maisto dalių (įvairios rūšies mėsos: jautienos, kiaulienos išpjovos, džiovintos kiaulienos, kukurūzų, bananų, bulvių) ruošiamas patiekalas. Kaip pagardą galima naudoti Sofrito.

Arroz con Pollo – valgis, paruoštas iš vištienos.

Costillitas – kiaulienos šonkauliukai, patiekiami su juodosiomis pupelėmis ir ryžiais.

Pan Cubano – kubietiška duona.

Fricase de Pollo – marinuota vištiena pagarde iš česnakų, svogūnų, citrinos sulčių. Ruošiama pomidorų, Sherry (baltas ispaniškas vynas), razinų, alyvuogių padaže.

Kubietiški desertai
Arroz con Leche – ryžių pudingas.

Coquitos – kokoso „kamuoliukai“.

Guava Marmalade – iš gvajavos vaisių pagamintas marmeladas.

Mariquitas / Chicarritas – plantanų (bananų) traškučiai.

Natilla al Ron – desertinis kremas su romu.

Pan Dulce – saldi duona.

Turrones – skanėstas, pagamintas iš migdolų, lazdyno riešutų, cukraus, medaus ir kiaušinio baltymų (prieš patiekiant apibarstomas cinamonu).

Norite pasigaminti kubietiškų salotų? Tokias salotas galima „suraityti“ iš avokado, raudonojo svogūno, trupučio alyvuogių aliejaus, lašelio citrinos sulčių ir žiupsnelio druskos. Viską patiekite ant salotų lapų.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu