This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Korėjietiškos virtuvės karštis (1)

2007-08-13
Publish your own article

Korėja - tai Tolimųjų Rytų kraštas, jaukiai įsitaisęs Geltonosios ir Japonijos jūrų glėbyje ir besibičiuliaujantis su Kinija. Korėjos virtuvė, pasak kai kurių kulinarinės istorijos žinovų analogiška meksikiečių virtuvei, bet tik dėl to, kad tai viena aštriausių pasaulio virtuvių.

Kimchi ...
Shimchae – taip kažkada skambėjo šio patiekalo pavadinimas, tačiau per laiką jis keitėsi, tiksliau keitėsi fonetika ir iš shimchae, dimchae, kimchae, šiandien tapo – kimchi. Kas domisi pasaulio virtuvėmis, be abejonės žino, kad kimchi ( org. kalba sūdytos daržovės ) – fermentuotos daržovės - tai korėjiečių virtuvės simbolis. Nors teko girdėti, kad jį „prisiima“ sau ir Japonijos virtuvė, tačiau patys korėjiečiai tvirtina, kad tai jų nacionalinis patiekalas. Originalus kimchi receptas Korėjoje gimė dar septintame amžiuje. Tuomet pamarinuotos daržovės buvo tik sūdomos, kartais būdavo užpilamos druskos ir alkoholio mišiniu, tačiau aštuonioliktame amžiuje jas pradėta aštrinti raudonaisiais „čili“ pipirais. Raudonieji „čili“ pipirai į Korėją atkeliavo iš Japonijos apie 1592 metus, nors kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad šis aštrusis „milžinas‘ Korėją pasiekė keliautojo Kristupo Kolumbo dėka. Vienaip ar kitaip, šiandienis kimchi įgauna dar naujesnį pavidalą, nes gardinamas tuose kraštuose populiariais žuvies arba krevečių pagardais ir pasak mano vieno bičiulio, čia yra gal apie visas šimtas kimchi ruošimo būdų, bet esminis patiekalo bruožas išlieka – tai deginantis aštrumas.

Kimchi jjigae – ruošiama iš svogūnų, žalių svogūnų, tofu, kiaulienos ir jūros produktų, patiekiamas su ryžiais.

Kimchi bokkeumbap – ruošiamas kartu su ryžiais, kiaušiniais, kumpiu, jūros dumbliais ir daržovėmis.

Trumpai ...
Pagyvenusio amžiaus korėjiečiai valgydami karštą aštrų maistą sako: „shiwonhada“ - tai reiškia, kad vėsu ir kad maistas labai patinka.

Parengė Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt )
Asmeninės Sukru Gulbay nuotraukos bei http://www.menumagazine.co.uk nuotr.
Meniu.lt informacija