This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kelionė po neįprastų patiekalų pasaulį (svetur)

2006-09-06
Publish your own article

Anot patarlės, genys margas, bet pasaulis dar margesnis. Kulinarijos pasaulyje lygiai taip pat – kuo plačiau žvelgi į pasaulio virtuves, tuo labiau stebiesi. Žmonės valgo viską, kas tik įmanoma. Tiesa, vienur taip yra dėl tradicijų, kitur iš smalsumo ar nuotykių stokos.

Papua Naujoji Gvinėja
Kiekvieną dieną Karanų genties vyrai keliauja ieškoti maisto savo šeimoms. Jų grobis aiškus – šikšnosparniai arba jų taip vadinamos skraidančios lapės ir lervos. Su lervomis gana lengva – jos tiesiog iškrapštomos iš po jau sudūlėjusių saginių palmių žievės. Tai labai stambūs ir sultingi gyviai, tad kai kurie medžiotojai jau čia pat juos ragauja, neslėpdami gero skonio sukeliamų emocijų.

Šikšnosparnius vyrai šaudo iš pačių pasigamintų lankų ar šaudyklių. Šie gana stambūs, apie 2 kg sveriantys gyvūnai – geras laimikis. Tiek lervos, tiek šikšnosparniai gaminami gana paprastai. Šikšnosparnis ant laužo svilinamas tol, kol visiškai nudega visas kailis, tuomet viskas susmulkinama ir valgoma su visais kaulais. Skonis šiek tiek panašus į vištienos. Na, o lervos, kaip lengvas užkandis, tiesiog pakepinamos keptuvėje su aliejumi. Jų skonis primena pieną.

Manila
Vienas šios šalies tradicinių patiekalų tikrai nustebins ne vieną – tai anties embrionas. Kai kurių šalies restoranų virtuvės šefai su nekantrumu laukia šios „prekės“. Neįprasto patiekalo valgymas irgi gali nustebinti – drąsesni žmonės (dažniausiai vietiniai) visą turinį gali nuryti iš karto, na kaip pas mus geriamas žalias kiaušinis. Nes pasak jų, tai meilės vaistas.

Embrionas ruošiamas labai įvairiai. Jis naudojamas ir įdarui, ir kaip kepinys tešloje, ar tiesiog patiekiamas su ryžių makaronais. Paprastai virėjas paruošia keletą patiekalo rūšių, nes kai kurie žmonės labai nori paragauti, tačiau nenori matyti ką valgo. Vietiniai gyventojai tokius patiekalus giria, tačiau vargu ar būtų galima jį įsiūlyti turistams.

Pietų Korėja
Šioje šalyje delikatesu yra laikomas aštuonkojis. Šių gyvių gaminimo bei patiekimo specialistai yra vienas garsiausių Pietų Korėjos restoranų tinklų „Yurim Nakji“. Paprastai aštuonkojis valgomas dviem būdais. Vienas iš jų, kai jo kojos tiesiog supjaustomos į gabaliukus. Kitas kiek ekstremalesnis – paimamas mažas aštuonkojis (žinoma, išvalytas), viena ranka suimamas už galvos, kita stipriai patempiami čiuptuvai. Tokiu būdu aštuonkojis praranda sąmonę, tačiau gyvybingas išlieka dar apie tris valandas. Tuomet susukamas ant bambukinės lazdelės, padažomas į sojų ar kitokį padažą ir dedamas į burną. Kramtyti reikia atsargiai ir kantriai, kadangi jo čiuptuvai gali prisisegti prie liežuvio ar gomurio, o tai gali baigtis nelaime. Daugeliui šis patiekalas sukelia šleikštulį, nes yra labai glitus. Prie šio patiekalo rekomenduojama ryžių degtinė.

Vietnamas
Pasak vietnamiečių, jei yra dramblys, bus ir žolės. Ir jie neklysta. Šalies gyventojai taip pat gali pasigirti ne vienu egzotišku ir mums neįprastu patiekalu: tai varlės, kepti karveliai ar gyvatės, iš kurių verdamos sriubos, gaminami troškiniai ar suktinukai. Gatvės turguose kepamos gyvatės atrodo tiesiog kaip vėdarai. Iš gyvatės odos gaminami traškučiai, kurių skonis primena mums įprastus bulvių traškučius. Didžiausiu delikatesu laikomos šunų letenėlės. Tačiau pats keisčiausias – užpiltinė ar trauktinė. Tokio gėrimo butelyje plūduriuoja skorpionas, kobra ar kelios mažos gyvačiukės. Neįprastas gėrimas skirtas tik turistams. Kaimo žmonės paprastai pasitenkina varnos su visomis plunksnomis užpiltine. Turistai pasakoja, kad išgėrus tokią užpiltinę, butelyje likusius gyvūnus galima užpilti ir lietuviška degtine.

Amerika
Savo lankytojus ar svečius mėgsta nustebinti „Waldorf Astoria Hotel“. Niujorke vienas garsiausių viešbučių rengia teminius vakarus. Šių vakarų patiekalai kuo įvairiausi – skorpionai, tarakonai, tarantulai, įvairios lervos, karvių akys ir dar visa begalė gamtos „gėrybių“. Viešbučiui tiek gyvus, tiek šaldytus gyvius tiekia verslininkas ir medžiotojas Gene Gurka. Tarantulus paprastai tiekia iš Pietryčių Azijos, nes ten jie labai sultingi. Juos tiesiog kepa aliejuje arba paskrudina. Tarakonai vežami iš Madagaskaro. Sakoma, kad vietiniai Madagaskaro vaikai juos valgo kaip saldainius. Kad šie, ne bet kam įsiūlomi, gyviai būtų tinkami valgymui, reikia įkaitinti verdančiame aliejuje bambuko lazdelę ir ant jos užmauti Madagaskaro tarakoną. Šie „skanėstai“ labai mėgiami ir Venesueloje.

Vienas keisčiausių patiekalų yra kimštos karvių akys. Sakoma, kad šio patiekalo skonis primena keptas bulvytes. Skorpionai valgomi tik labai gerai iškepti, nes priešingu atveju gali suparalyžiuoti liežuvį. Sunku pasakyti, kaip kiekvienas jaučiasi po tokių vaišių, tačiau daugelis ima dantų krapštuką ir su atsipūtimu sako „oho“...

Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu
Daugiau apie pasaulio virtuves: http://virtuves.meniu.lt