Viskis – tai alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant grūdų salyklą. Pagrindinės viskio rūšys: salyklinis viskis (malt whisky), grūdinis viskis (grain whisky), maišytas viskis (blended whisky), o tipai: škotiškas viskis (distiliuojamas du kartus ir tris metus brandinamas ąžuolo statinėse), amerikietiškas viskis (brandinamas mažiausiai du metus ąžuolo statinėse), airiškas viskis (distiliuojamas tris kartus ir 3 metus brandinamas medžio statinėse), kanadietiškas viskis.
Kanadietiškas viskis (Canadian Whisky), dar vadinamas rugių viskiu, gaminamas Kanadoje bei keliose Jungtinių Amerikos Valstijų dalyse. Seniau gaminamo viskio sudėtyje didžiausią dalį sudarydavo rugiai. Tačiau šiais laikais rugių naudojama vis mažiau. Kanadietiškas viskis turi būti laikomas ne didesnėse nei 700 litrų medinėse statinėse mažiausiai trejus metus. Dauguma kanadietiškų viskių gaminami iš grūdų (rugių, miežių, kukurūzų ir kt.). Viskis paprastai būna šviesesnis ir švelnesnis negu amerikietiškas viskis. Kanadietiškas viskis dažnai aromatizuojamas cheresu, sultimis, vaisiniais vynais.
Kanadoje gaminama daug maišytų viskių, kurių populiariausi yra:
„Forty Creek Barrel Select“ – 40 % stiprumo maišytas kanadietiškas viskis, gaminamas iš rugių, miežių ir kukurūzų Ontarijo mieste.
„Canadian Club“ – dar viena kanadietiško viskio rūšis, labiau žinoma „C.C.“ pavadinimu. Šis viskis pradėtas gaminti 1858 metais pono Hiram Walker ir buvo vadinamas „Walker’s Club Whiskey“. Yra net septynios „Canadian Club“ viskio rūšys: 1) „Canadian Club 6 Year Old“ – 40 % stiprumo populiariausias šios rūšies viskis, brandinamas 6 metus ir parduodamas daugiau nei 150 šalių visame pasaulyje; 2) „Canadian Club Premium“ – 40 % stiprumo maišytas kanadietiškas viskis, brandinamas 5 metus ąžuolo statinėse, dažnai patiekiamas sumaišytas su nealkoholiniais gėrimais arba su ledukais; 3) „Canadian Club Reserve“ – 40 % stiprumo viskis, brandinamas 10 metų mažesnėse statinėse ir turi stipresnį aromatą; 4) „Canadian Club Classic“ – taip pat 40 % stiprumo viskis, kuris po 12 metų brandinimo ąžuolo statinėse pagardinamas prieskoniais ir vanilinu, dažniausiai geriamas su ledukais arba pilamas į kokteilius; 5) „Canadian Club 100 Proof“ – 50 % stiprumo viskis, brandinamas 6 metus; 6) „Canadian Club Sherry Cask“ – du kartus brandinamas (pirmiausia baltojo ąžuolo statinėse mažiausiai 8 metus, tuomet chereso statinėse importuojamas iš Ispanijos) 41,3 % stiprumo viskis; 7) „Canadian Club Dry“ – 5 % stiprumo viskis, parduodamas 330 ml buteliuose.
„Crown Royal“ – 40 % stiprumo maišytas kanadietiškas viskis . Tai daugiausiai parduodamo viskio rūšis Šiaurės Amerikoje.
„Black Velvet“ – stiprus ir rafinuotas skonis, išskirtinė juoda etiketė. Tai įvairių viskių kombinacija. Šiuo metu gaminamos dvi šio viskio rūšys, kurios eksportuojamos į Jungtines Amerikos Valstijas: „Black Velvet“ ir „Black Velvet reserve“. Pastarasis viskis išlaikytas ilgiau, yra brangesnis, bet švelnesnio skonio.
„Alberta Premium“ – tai retas, tik Kanadoje gaminamas grynas rugių viskis, brandinamas 5 metus.
Tačiau be maišytų viskių yra ir kitų šio gėrimo rūšių: salyklinis viskis ir Kvebeko klevų viskis.
Kanadietiškas salyklinis viskis: nuo 1991 metų „Glenora“ (nepriklausoma spirito varykla Naujojoje Škotijoje) gamina gryną, nemaišytą škotiško stiliaus viskį. Šis viskis – „Glen Breton Rare“ – nuo 2003 metų yra vienintelis Kanadoje gaminamas salyklinis viskis.
Kvebeko klevų viskis: Kvebeke „Maison des Futailles“ gamina dvi klevų viskio rūšis: „Fine Seve“, kuris gaminamas distiliuojant klevų vyną (tuomet brandinamas ąžuolo statinėse, suteikiamas savitas skonis). „Sortilege“ – tai kanadietiško viskio ir klevų sirupo mišinys.
Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotraukos www.excaliburcity.com, commons.wikimedia.org, www.kittlingridge.com
Meniu.lt informacija
Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai