This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Kaip patiekti sake?

2007-10-08
Publish your own article

Sake galima gerti karštą arba šaltą. Didesnio populiarumo sulaukė karšta sake.

Dar visai neseniai, prieš kokius dvylika metų, visos sake buvo geriamos šiltos. Tačiau pastarieji keli dešimtmečiai atnešė daug naujovių – šio gėrimo gamybos technologijos labai pasikeitė, pagerindamos ir sake kokybę, leisdamos išgauti kur kas subtilesnį skonį ir aromatą.

Aukščiausios rūšies sake reikėtų gerti kaip ir švelnius baltus vynus – atšaldytą. Kai kurie sake mėgėjai vis dar tvirtina, kad sake turėtų būti tokia pat gera nepriklausomai ar ji geriama šilta, ar šalta. Vis tik kiekviena sake turi savo optimalią temperatūrą, kuri leidžia pajusti harmoniją, atskleidžia tikrąjį gėrimo aromatą ir skonį.

Jeigu nežinote kaip patiekti vienos ar kitos rūšies sake, iš pradžių galite pabandyti gerti ją šaltą, o po to palaipsniui šildyti. Pašildymas ir po jo vykstantis palaipsninis atšaldymas – visai ne tas pats. Peršildyta sake praranda dalį aromato junginių ir niekada nebegrįžta į pradinę pusiausvyrą.

Būtent dėl šios priežasties pašildant šį gėrimą nereikia skubėti. Geriausia tai daryti vandens pirtyje, niekada negalima šildyti tiesiogiai virš liepsnos, o mikrobangų krosnelių išvis patartina vengti.

Nuostabą europiečiams keliantis ir gana populiarus Japonijoje būdas yra „mizuvaki“. Pagal šį principą šiltas vanduo tiesiog įpilamas į gėrimą. Skonis ir kvapas keičiasi, tačiau geriant nesijaučia, kad tai skiestas alkoholinis gėrimas.

Dažnai gamintojai nurodo tinkamiausią sake gėrimo temperatūrą. Dažniausiai verta laikytis šių nurodymų.

Tinkamas indo, iš kurio bus geriama sake, pasirinkimas taip pat labai svarbus. Pasirinkimas labai didelis, kiekvienas regionas turi savo tradicinius keramikinius indus, tačiau reikia atsiminti, kad indo forma, medžiaga, iš kurios jis pagamintas, netgi sienelės storis, turi didelę įtaką mūsų pojūčiams mėgaujantis šiuo gėrimu.

Populiariausi maži keramikiniai indeliai, vadinami o-choko, ir truputėlį už juos didesni guinomi. Vis dažniau pasitaiko to paties tūrio stiklinių indelių.

Sake patiekiama ne buteliuose (tačiau jeigu ji atšaldyta, galima patiekti ir buteliuose), bet nedideliuose specialiuose induose, vadinamuose tokkuri. Jie panašūs į butelius su ilgu siauru kaklu. Tokkuri tūris dažniausiai yra 180 arba 360 ml.

Sake geriama ne tik gryna, Japonijoje ji taip pat naudojama gaminant tokius kokteilius kaip tamagozake, saketinis ir „sake bomba“.

Elena Germanovič
Šaltinis: kurdesz.pl
Nuotrauka: commons.wikimedia.org
Meniu.lt informacija