This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ką apie lietuvišką virtuvę rašo užsienio spauda?

2007-10-03
Publish your own article

Berašant apie įvairias pasaulio virtuves pasidarė smalsu, ką gi įvairi užsienio spauda rašo apie lietuvių kulinariją.

Mūsų virtuvė kitų akimis
Štai portale www.pilotguides.com be visų tradicinių patiekalų išvardijimo teigiama, jog mes turime puikų midų, o populiariausi nealkoholiniai gėrimai yra beržų sula ir duonos gira. Taip pat jie pažymi, jog rūkytas ungurys laikomas delikatesine žuvimi visame Baltijos regione, o kisieliumi mes vaišinamės per Kalėdas.

Viena portalui www.comcast.net priklausančių svetainių skelbia, jog cepelinai yra lietuvių vegetariškas patiekalas. Kaip patiekalo receptas pateikiama tik cepelinų su grybų įdaru gaminimo eiga, nes, anot autoriaus, Lietuvoje auga labai daug įvairių rūšių grybų. Autoriai taip pat rašo, jog Lietuvoje labai mėgiami agurkai su medumi. Patiekalui paruošti agurkai supjaustomi riekelėmis ir užpilami medumi. „Labai daug kalorijų“, – pabrėžia straipsnio autoriai, o tiksliau – Lietuvos kulinarijos paveldu besidomintys išeiviai, gyvenantys Amerikoje.

Prancūzų svetainėje www.perso.orange.fr Džeremis Teiloras lietuvišką virtuvę apibūdina kaip labai skanią. Anot jo, Lietuvoje jis pirmą kartą ragavo alaus ledų, valgė labai skaniai paruoštą silkę Trakuose, o nuostabios formos šakotį jis įvardijo kaip ypatingą kepinį, kuriuo paprastai mėgaujamės per Kalėdas.

Estijos tinklapis www.eestitoit.ee išvardija eilę lietuviškų patiekalų, tarp kurių minima rūgšti pieniška sriuba, tačiau tradicinių bulvinių blynų nėra, jie parašyti prie lenkų virtuvės.

Didžioji „Wikipedia“ enciklopedija rašo, jog Lietuvoje iš žuvies rūšių populiariausia lydeka ir ešerys, delikatesinės žuvys yra ungurys bei karšis. Kaip užkandis apibūdinti lašiniai, kuriuos mes valgome su juoda duona ir svogūnu, o pica – populiarus valgis visoje Lietuvoje. Minima, jog pati populiariausia duona Lietuvoje yra „Palangos duona“.

Www.worldinfozone.com portale pažymima, kad mes mėgstame rūkytą mėsą, naminius varškės sūrius ir kiaušinius, iš kurių kepame įvairiausius omletus. Mūsų šalyje taip pat populiarios ropės ir dešrelės.

Ar yra lietuviškoje virtuvėje patiekalas „kakoolies“, kurį mini svetainė www.cron.com, negirdėjau, bet jis aprašomas taip: bulvės, miltai, svogūnai ir margarinas. Iš aprašymo būtų galima spėti, jog tai kukuliai.

Įdomu tai, kad įvairiuose pasaulio virtuves ir maisto kultūrą aprašančiuose portaluose prie lietuviškos virtuvės niekur neradau balandėlių, nors tai tikrai dažnai mūsų valgomas patiekalas.

Tas pats valgis, tik kitas vardas...
Vienaip ar kitaip, tikrai nemažai lietuviškų patiekalų turi panašumų su kitų šalių virtuvių valgiais, todėl nenuostabu, jog neaišku, kam priskirti ir kokios šalies nacionaliniu ar tiesiog tradiciniu patiekalu laikyti vieną ar kitą valgį. Štai cepelinai Švedijoje valgomi ne su riebiu kepintų lašinių padažu, o su bruknių džemu ir sviestu. Paprasti miltiniai ar lietiniai blynai, kurie mūsų virtuvėje tradiciškai valgomi su uogiene, plakta grietinėle ar varškės įdaru, Rusijoje patiekiami su ikrų, kietai virtų kiaušinių ar žuvies įdarais. Ilgai nereikia ieškoti ir balandėlių: graikiška ar turkiška dolma, lenkiški golabki ar ukrainietiški holupci – visi jie pagaminti pagal tą pačią kulinarinę idėją.

Pasak Lenkijos laikraščio „Polytika“ kulinarijos skyriaus vedėjo Piotro Adamczewskio, lietuviai išvis neturi savo nacionalinių patiekalų. Žurnalistas ir kulinaras teigia, kad Lietuva turi tik skilandį, žemaičių blynus ir „Trejas devynerias“. Tokie patiekalai kaip cepelinai, šaltibarščiai ar vėdarai yra lenkų stalo akcentai.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Nuotr. www.sxc.hu
Meniu.lt informacija