This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Jogurtinė ir kitos turkiškos sriubos

2007-09-05
Publish your own article

Turkijoje vienas iš pagrindinių patiekalų, valgomų net per pusryčius, yra sriuba (corba). Sriubos pavadinimas dažniausiai priklauso nuo sudedamųjų dalių. Labiausiai paplitusios yra maistingos ir įvairios lęšių, jogurto, kviečių sriubos.

Turkijoje ir Centrinėje Azijoje populiariausia sriuba yra yayla sriuba yayla – tai aromatinga ir aštri jogurtinė sriuba. Ši sriuba puikiai tinka sergantiems. Sakoma, kad geriau pasijusti padeda netgi stiprus mėtų ir peletrūno kvapas.

Sriubai paruošti reikia: ¼ puodelio ryžių, 5 puodelių vandens (galima pilti per pusę vištienos sultinio ir vandens), 2 puodelių natūralaus jogurto, 1 kiaušinio, 2 šaukštų miltų ir sviesto, 2 arbatinių šaukštelių džiovintų mėtų arba peletrūno, vieno arbatinio šaukštelio druskos.

Virkite pasūdytame vandenyje ryžius, kol suminkštės. Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, supilkite jogurtą ir viską išmaišykite. Visą mišinį supilkite į puodą ir virkite 15 minučių ant mažos liepsnos (priešingu atveju jogurtas susitrauks), nuolat maišykite. Į sriubą suberkite ryžius su vandeniu, išmaišykite. Leiskite užvirti ant vidutinės liepsnos, tuomet dar virkite 10 minučių. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Kai pradės spragėti, supilkite mėtų gabalėlius ir maišykite 20-30 sekundžių (neleiskite prisvilti). Supilkite į sriubą. Patiekiama šalta arba karšta.

Be jogurtinės, turkų virtuvėje paplitusios šios sriubos: pirincli domates corbasi (pomidorų sriuba su ryžiais), kirmizi mercimek corbasi (raudonų lęšių sriuba), yesil mercimek corbasi (žalių lęšių sriuba), kuzu corbasi (avienos sriuba), bezelye corbasi (saldi žirnių sriuba), terbiyeli pirincli tavuk corbasi (vištienos sriuba su ryžiais), ezo gelin corbasi (raudonųjų lęšių ir mėtų sriuba). Pastaroji sriuba populiariausia kebabų restoranuose, puikiai tinka pagirioms gydyti. Vestuvių pokylyje visuomet patiekiama dugun corbasi (vestuvių sriuba, pagaminta iš daržovių arba avienos sprandinės). Kiekviena šeimininkė verda lęšių ir vištienos sriubas. Jautienos sriuba padeda pagerinti skrandžio veiklą, jei visą naktį gėrėte raki.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.flickr.com