This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Įvairovė – pagrindinis ukrainiečių virtuvės bruožas (svetur)

2006-08-22
Publish your own article

Galbūt užtenka dairytis po tolimas ir egzotiškas šalis ieškant naujų patiekalų, prieskonių, gaminimo būdų. Verčiau apsidairykime aplinkui ir ko nors įdomaus paieškokime netolimuose kraštuose. Šį kartą susipažinkime su ukrainiečių virtuve. Daugumai Ukrainos virtuvė asocijuojasi su lašiniais ir barščiais, tačiau ji daug platesnė ir įvairesnė.

Kita vertus, galvodami apie lašinius, nesuklysime sakydami, jog tai pagrindinis ukrainiečių valgis, gaminamas ir patiekiamas pačiais įvairiausiais būdais. Lašiniai Ukrainoje valgomi ir rūkyti, ir sūdyti, ir virti ar kepti. Tokie jie valgomi kaip užkanda, žinoma, su įvairiomis daržovėmis: svogūnais, česnakais, agurkais, baklažanais. Lašiniai naudojami ir gaminant įvairius kitus patiekalus: juos ukrainiečiai deda į kraujinę dešrą, jais farširuoja mėsos kepsnius, labai skanūs lašinukais įdaryti baklažanai.

Tą patį galima pasakyti ir apie barščius. Šalyje ši sriuba gaminama labai įvairiai, kiekviena jos rūšis turi net atskirus pavadinimus, pavyzdžiui, Lvovo barščiai, Kijevo barščiai ir pan. Reikia paminėti, kad Ukraina – didelė šalis, turinti daug etnografinių regionų, tačiau nors jie visi turi savo kulinarinį paveldą, bet patiekalų gaminimo būdai ir patys patiekalai yra gana panašūs.

Nereikėtų pamiršti, kad Ukraina pakankamai šilto klimato šalis, todėl svarbus vaidmuo šalies virtuvėje tenka vaisiams ir daržovėms. Svarbiausi jų, žinoma, yra česnakas ir svogūnas, nes, pasak ukrainiečių patarlės, „svogūnas gydo nuo septynių ligų“. Taip pat labai mėgstami burokai, baklažanai, moliūgai, morkos, pomidorai, kopūstai, pipirai. Šios daržovės Ukrainoje valgomos ir žalios, ir virtos, ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip garnyras.

Ukrainos gyventojai labai mėgsta mėsos patiekalus. Mėsiškiems patiekalams gaminti ukrainiečiai dažniausiai naudoja kiaulieną, tačiau neatsisakoma ir avienos, veršienos, paukštienos. Skaniausi patiekalai iš mėsos – naminės dešros, kotletai, šaltiena. Šioje šalyje verta paragauti ir žuvies, ypač grietinėje kepto karoso, įdarytos lydekos, su krienais keptos lydekos, karpio su svogūnais. Ukrainiečiai dažnai valgo įvairias košes, kurios, kaip daržovės, valgomos ir vienos, ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies. Labai skanūs ukrainiečių miltiniai patiekalai: bandelės su įvairiais įdarais ir, žinoma, garsieji virtinukai su vyšniomis, agrastais ar kitokių uogų įdarais.

Aplankyti Ukrainą ir paragauti visų minėtų patiekalų tikrai verta, nes šalies gyventojai nuo seno garsėja svetingumu. Ne veltui ukrainiečiai sako, kad „svečias – visiems namams džiaugsmas“.

Pagal užsienio spaudą parengė Laura Kubilienė
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka