This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Indonezija – čili pipirais kvepiantis salynas (svetur)

2006-09-08
Publish your own article

Žvelgiant iš viršaus, Indonezijos salynas panašus į akvamarino, safyro ir smaragdo atspalviais žėrintį vėrinį, besitęsiantį tarp Australijos ir pietryčių Azijos. Iš trylikos tūkstančių Indonezijai priklausančių salų vos pusė dėl savo dydžio turi vardus ir mažiau nei tūkstantis yra apgyvendintos. Tačiau šiame salyne yra pati didžiausia pasaulyje sala, be to, Indonezija yra 120 milijonų žmonių namai. Tai penkta pagal gyventojų skaičių šalis pasaulyje.

Įvairiais laikais Indonezija buvo krečiama nesutarimų tarp budistų, induistų ir išpažįstančiųjų islamo tikėjimą. Šalis buvo okupuota kinų, indų, portugalų, olandų, anglų. Turbūt dėl įdomios istorijos, skirtingų kalbų ir tradicijų, ir šalies virtuvė turi ką pasiūlyti ir kuo nustebinti keliaujantį ragautoją.

Indonezijos virtuvės patiekalai dėl skonių įvairovės yra laikomi bene skaniausiais pasaulyje. Tai nereiškia, kad visi patiekalai aštrūs ar pikantiški. Besilankančius šalyje labiau stebina saldaus, kartaus ir sūraus skonių derinimas. Netikėtas švelnaus kokosų pieno ir citrinžolės, ar kitų kvapiųjų žolių derinys, traškūs paplotėliai, karštas patiekalas „sambal“, kurį galima ragauti tik mažais gabalėliais... Kai visa tai ragauji, suvoki, kad tai yra tikras kulinarijos menas.

Besilankant Indonezijos restorane gali pasirodyti, kad maistas gaminamas kažkokiu ypatingu būdu, tačiau užsisakykite tik vieną patiekalą, nes pavyzdžiui, užsisakius žuvies, jums atneš ir ryžių bei sriubos. Pastarosios čia skaidrios, tačiau labai neįprasto skonio. Paprastos žaliosios salotos šalyje gardinamos neįprastais švelniais papajų lapais. Jeigu norite suvalgyti ko nors tradicinio, būtinai paragaukite minėto „sambal“, kurio aštrumas jums dar ilgai primins šią egzotišką šalį.

Indonezijoje įprasta restorane valgomos žuvies kaulus mėtyti ant žemės. Nenustebkite ir nebijokite, ant žemės jie ilgai neužsibus, nes dažname šalies restorane gyvena gerai įmitusios katės, kurios ir suėda žuvies likučius. Pavalgę privalėsite atsigaivinti gaiviaisiais gėrimais, pavyzdžiui, kokoso pienu su apelsinų sirupu ir kapoto ledo gabalėliais, patiekiamo nukirstame kokoso riešute... Neatsisakykite ir deserto. Patys populiariausi desertai yra iš ryžių. Jie panašūs į ryžių pudingą. Tokie desertai gaminami dvejopai: arba ryžiai verdami kartu su vaisiais, arba kepami gardinant juos palmių cukrumi.

Pagrindinę vietą šalies virtuvėje užima ryžiai. Dažnai jie verdami ant garų. Toks gaminimo būdas išlaiko ryžių perlo baltumą ir birumą. Ryžiai Indonezijoje, kaip ir kitose šalyse, patiekiami su mėsa ar žuvimi, tačiau dažnai šalies gyventojai juos valgo ir su įvairiai gaminamomis daržovėmis, kartais tik su salotomis.

Žodis „sambal“ šalies virtuvėje reiškia kažką keptą su daug čili pipirų. Kartais šis žodis reiškia tik tirštą pastą, kartais – pagrindinį pietų patiekalą. Tokios pastos galima nusipirkti ir Vakarų šalių prekybos centruose.

Svarbiausias Indonezijos patiekalų ingredientas yra čili pipiras, kuris dažniausiai naudojamas šviežias. Jeigu ką nors gaminsite iš šviežio čili pipiro, nepamirškite po to nusiplauti rankas su muilu, nes neplautomis rankomis prilietę veidą, net kelias valandas jausite perštėjimą ir graužimą.

Prieš kepimą ar virimą Indonezijos gyventojai žuvį ar mėsą pirma pamarinuoja. Dažnai netgi sriuba yra paruošiama anksčiau, tačiau šildyti ją reikia labai atsargiai, kad nepervirtų daržovės.

Indonezijoje valgyti rankomis yra įprasta, tačiau prieš tai pasitreniruokite – šalyje valgoma tik dešinės rankos pirštų pagalvėlėmis. Pirštus galėsite nusiplauti specialiai tam šalia jūsų lėkštės padėtame dubenėlyje su vandeniu ir citrina.

Pagal užsienio spaudą parengė Laura Kubilienė
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau apie pasaulio virtuves: http://virtuves.meniu.lt