This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Indiškas maistas Indijoje. Ko geriau neragauti?

2019-05-23
Publish your own article

Indijos virtuvė - viena žinomiausių ir populiariausių pasaulyje ir, jei mėgstate indišką maistą, susiruošę apsilankyti Indijoje, turbūt nekantrausite pasimėgauti jau pažįstamais klasikiniais šios šalies virtuvės patiekalais bei atrasti kuo daugiau naujų kulinarinių įdomybių.

Vis dėlto nusiteikite, kad patirtys gali būti įvairios - kaip ir beveik kiekvienos kelionės atveju, bus ne tik malonių atradimų, bet ir nusivylimų. Reikia turėti galvoje, kad Vakarų šalyse indų restoranų maistas dažnai būna pritaikytas tos šalies žmonių skoniui, nemažai patiekalų gali skirtis nuo „tikrųjų indiškų“, ir nebūtinai blogaja prasme - tarkime, Lietuvoje taikomi griežtesni higienos ir maisto saugos reikalavimai, taigi gaminama švariau. Na, o tai, kad pas mus ir ingredientai (daržovės, miltai, pieno produktai, net vanduo) skiriasi nuo randamų, Indijoje lemia, jog pagal tą patį receptą pagamintų patiekalų skonis čia ir ten nebus toks pat - galite, nustebti Indijoje paragavę savo pamėgtos dhal sriubos ar troškinio su panyru!

Taigi, staigmenų, gerų ir nelabai, tikrai bus, o šiame straipsnyje patariame, kokio maisto ir gėrimų Indijoje vis dėlto verčiau vengti - gastronomine prasme daug neprarasite, užtat pasaugosite savo skrandį.

  • Kava. Indijoje karaliauja arbata, bet kava čia taip pat auginama ir geriama. Deja, indai nėra perpratę šio gėrimo ruošimo subtilybių, ir indiška kava nėra nei labai skani, nei kokybiška. Žinoma, tarptautinių tinklų kavinės, tokios kaip „Starbucks“, gausite ir espresso, ir latte, bet indiškuose restoranėliuose ir kavinukėse paprastai ruošiama silpna tirpi kava su pienu ir labai daug cukraus. Išvada - kavos gurmanas Indijoje kurį laiką teks „papasninkauti“.  
     
  • Sultys, spaudžiamos gatvėje (ir daugelyje pigių valgyklų/kavinių/viešbučių barų ir pan.). Didžiausia problema šiuo atveju yra higiena - vaisiai greičiausiai nebus kruopščiai nuplauti, gali būti plaunami nešvariu vandeniu. be to, sultys irgi dažnai skiedžiamos vandeniu iš vandentiekio, įmetama ir ledukų, vėl gi - greičiausiai pagamintų  iš nešvaraus vandens. Gali būti, kad į sultis dar bus šliūkštelėta nemažai cukraus, kartais - ir dažų, manant, kad toks gėrimas bus skanesnis ir patrauklesnis. Deja, sveiku jo tikrai nepavadinsi. 
     
  • Aštrus maistas. Mėgstate aštrų maistą, ir džiaugiatės, manydami, kad Indijoje jo atsivalgysite iki soties? Atsargiai - šioje šalyje aštrumo kartelė gerokai kilstelėta ir tai, kas indams vos pakutena liežuvį, europiečiui gali rimtai nudeginti burną! Restoranuose padavėjai neretai pasiteirauja, ar pageidaujate aštraus ar neaštraus patiekalo varianto („Spicy or not spicy?“) - visuomet rinkitės neaštrųjį, tikėtina, kad net ir tuomet bus įdėta nemažai prieskonių, nes kitaip indai gaminti tiesiog nemoka, tačiau bent jau galėsite nuryti kąsnį.
     
  • Mėsa. Tradiciškai Indijoje valgoma labai mažai mėsos, todėl iš mėsininkų ar virėjų meistrystės tikėtis neverta - mėsa dažnai laikoma ir apdorojama labai nehigieniškomis sąlygomis, gali būti pasenusi, užkrėsta parazitais - šalyje, kurioje ištobulinta vegetariška virtuvė, verčiau vengti abejotinos kokybės ir labai vidutiniško skonio mėsos patiekalų.
     
  • Pakora, samosa ir panašūs kepti užkandžiai. Gatvės maistas, greiti užkandžiai yra skirti pigiai ir sočiai pamaitinti skubančiuosius. Sotumo suteikia riebalai, o prastą skonį užmaskuoja aitrių prieskonių kokteilis, taigi dažniausiai tokie užkandžiai būna labai aštrūs, dažnai taip užkandžiadami rizikuojate ne tik prarasti grakščias linijas, bet ir pakenkti skrandžiui. Populiarūs traškūs kepsniukai pakora - smulkintos daržovės, apvoliotos tešloje ir virtos riebaluose. Kaloringa, o dėl prastos riebalų kokybės dar ir nesveika bei nelabai skanu.
     
  • Ghulab jamun ir dauguma kitų saldumynų. Deja, ir įdomių desertų mėgėjus Indija nuvils. Tradiciniai saldumynai čia būna įvairiausių formų ir spalvų, bet jų bazinis receptas tas pats -miltai ir malti riešutai sumaišyti su cukrumi ir riebalais.  Vienas tipiškiausių indiškų desertų, lipniame sirupe skendintys ghulab jamun rutuliukai - tikra cukraus bomba, nes miltų, sviesto ir cukraus mišinys dar ir verdamas riebaluose, o paskui apipilamas cukraus sirupu. Baisiausiai saldu, bet tik tiek - konditerinės išmonės nedaug.

Gabija Lebednykaite @meniu.lt