This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

In ir Yang kinų virtuvėje

2005-02-24
Publish your own article

Šios šalies gyventojų įpročiai susiję su pusiausvyros gamtoje, priešybių harmonijos ir gyvybinių jėgų samprata. Penkios skonio tendencijos – kartu, sūru, rūgštu, aštru ir saldu – vartojamos savo grynąja forma ir nesumaišytos gali sugadinti skonio pojūtį, todėl kinai linkę jas derinti taip pasiekdami patį aukso vidurį.

Metafizinė teorija apie In ir Yan teigia, kad žemė ir ją supantis kosmosas sudaro pusiausvyrą, harmoniją, taigi ši teorija atsispindi ir kinų virtuvėje.

In simbolizuoja moterišką pradą, švelnumą, o yang –stiprumą, vyriškumą. Šioje virtuvėje skirtingi komponentai derinami formos, skonio, spalvos ir gaminimo būdo atžvilgiu. Kinai virtuvėje maišo, derina, jungia priešingybes.

Remiantis šiuo principu parenkami maisto komponentai: du pagrindiniai kinų virtuvės prieskoniai – svogūnai ir imbieras-jungia sūrumą ir rūgštumą su aštrumu; burnoje tirpstanti troškinta mėsa patiekiama su truputį pakepintomis traškiomis daržovėmis; in ir yang kontrastą kinų kulinarijoje sudaro čili ir cukrus. Harmonija ir kontrastai lemia ir patiekiamų valgių seką. Valgiaraštyje ne tik įvairūs patiekalai – mėsa, žuvis, daržovės keičia vieni kitus – kaitaliojasi ir maisto gaminimo metodai.

Kai tokiomis lygiomis teisėmis viešpatauja harmonija ir kontrastai, negali būti jokių sustabarėjusių taisyklių ar kriterijų.

Meniu.lt informacija
Pagal užsienio spaudą