This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Grenlandijos virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-01-19
Publish your own article

Grenlandija (grenlandietiškai – Kalaallit Nunaat, daniškai – Grønland) yra didžiausia pasaulio sala, taip pat Danijai priklausanti salų grupė Šiaurės Amerikoje, kurios 81 proc. paviršiaus yra padengta ledu. Pradėta kolonizuoti 1721. Grenlandijos virtuvės pagrindas yra žuvis ir jūrų gėrybės, dominuoja daniškos virtuvės patiekalai. Turistus itin traukia geizeriai – šilto arba šalto vandens srovių sukurti naturalūs gamtiniai fontanai.

Šalies virtuvės patiekalai yra gana riebūs (gyvenant tokiame klimate riebalai žmogaus organizmui yra būtini), o valgiai gaminami paprastai, be jokių įmantrybių. Dažnai patiekalai ruošiami iš ruonių ir banginių mėsos, mėgiami krabai, krevetės. Taip pat mėgiama elniena, jautiena, lapės mėsa, paukštiena. Dauguma vaisių ir daržovių į šią salą keliauja iš kitų šalių, o tokios daržovės kaip raudonieji ir baltieji kopūstai, grybai ar svogūnai dažniausiai importuojami iš Danijos.

Švenčių metu Grenlandijos gyventojai vaišinasi tradiciniais valgiais. Vienas jų yra suaasat. Suaasat – tai šalies tradicinis patiekalas, sriuba, kuri ruošiama iš pasirinktos mėsos (pavyzdžiui, paukštienos, elnienos ar žuvies), svogūno, bulvių, morkos, ryžių ar miežinių kruopų. Kitas populiarus valgis yra šiek tiek padžiovinta ir su riebalais išvirta menkė. Populiarūs užkandžiai – džiovinta menkės, banginio mėsa, elniena, delikatesu laikoma džiovinta banginio oda. Rudenį surinktos varnauogės ir šilauogės – puikios uogos desertams ir pyragams gardinti.

Sakoma, jog paruošti vieną iš grenlandiškos kavos rūšių reikia įgudimo. Ji yra stipresnė nei airiška, tačiau pats ruošimo procesas įdomesnis. Gėrimas ruošiamas naudojant kavą, viskį, kahlua (kavos likeris), „Grand Marnier“ (prancūziškas likeris) ir plaktą grietinėlę. Pirmiausia viskis supilamas į taurę ir pašildomas virš žvakės liepsnos, tuomet įpilama kahlua ir paruošta karšta kava be cukraus. Vėliau ant viršaus lėtai uždedama plakta grietinėlė, su samteliu pilamas „Grand Marnier“, kuris padegamas. Paprastai šis kavos ruošimo procesas atliekamas tamsoje, kad aiškiai būtų matomas reginys – egzotinė Šiaurės pašvaistė. Geriama per šiaudelį.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – ruošiama kava (http://iceblog.puddingbowl.org )
Meniu.lt informacija