This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Greitasis maistas Olandijoje (pasaulio virtuvės)

2007-11-15
Publish your own article

Visame pasaulyje vis daugiau žmonių užkandžiauja skubėdami, pasirinkdami greitojo maisto kavines, restoranus. Olandija turi savitą greitojo maisto asortimentą: bamiblok, sitostick, pikanto, nasibal, smulrol – tai melodingi, dažniausiai gruzdintuvėje keptų cilindro, stačiakampio ar trikampio formos patiekalų pavadinimai.

Barų, siūlančių greitąjį maistą, pilna visur. Taip pat gausu restoranų, kuriuose pardavinėjamas azijiečių ir kinų maistas. Mėgstami užkandžiai: shoarma – į kebabą panašus patiekalas, su gausiai prieskoniais pagardinta mėsa, patiekiama bandelėje su salotomis ir aštriu padažu, bamihap – kepta duona, aptepta mee foreng, nasibal – kepta duona su nasi goreng.

Vis dėlto Olandijoje populiariausios greitojo maisto rūšys yra friet arba patat – bulvių šiaudeliai, kroket – keptas mėsos ragu duonos trupiniuose, frikandel – be odos kepta maltos mėsos dešrelė.

Bulvių šiaudeliai dažniausiai valgomi su padažu (majonezu, pomidorų padažu, žemės riešutų padažu) ir keptais mėsos užkandžiais. Labiausiai paplitusios dvi padažo rūšys: 1) speciaal – majonezas, pomidorų padažas ir pjaustyti svogūnai; 2) oorlog – majonezas ir žemės riešutų padažas.

Kroket pirmieji pradėjo gaminti olandai XX amžiaus pradžioje. Tradiciškai tai storas mėsos ragu, keptas duonos trupiniuose. Šiems patiekalams gaminti naudojama įvairi mėsa: nuo pigiausios – arklienos, taip pat iš kiaulienos, iki geriausios – jautienos. Tai labai populiarus užkandis Olandijoje. Jis traškus išorėje ir labai švelnus bei neaitrus iš vidaus. Per metus Olandijoje parduodama apie 300 milijonų kroketų. Tai antras populiariausias užkandis. Jis pralenkia netgi frikandel, kurio parduodama apie 580 milijonų kiekvienais metais.

Frikandel – tai ilga, be odos, tamsios spalvos dešra, valgoma šilta. Priešingai nei kitos dešros, ji kepama gruzdintuvėje. Kartais patiekiama ant duonos ir vadinama broodje frikandel. Olandijoje frikandel gaminama maišant jautieną, kiaulieną, vištieną ir arklieną. Vokiečiai labiau mėgsta olandiškus užkandžius, kuriuose yra 100 % vištienos. Frikandel paprastai patiekiama su pomidorų padažu arba kario padažu, majonezu, pjaustytais svogūnais.

Dar vienas olandų skanėstas – riebi, nesūri silkė. Šviežia silkė valgoma tiesiog lauko parduotuvėse, paėmus už uodegos ir plačiai išsižiojus.

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Interneto archyvo nuotrauka
Meniu.lt informacija

 

 

 


Dėkojame Nyderlandų 
Karalystės ambasadai