This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Dar neatrasta Vietnamo virtuvė (svetur)

2006-09-13
Publish your own article

Vietnamas ilgą laiką priklausė Kinijai, vėliau kelis šimtmečius džiaugėsi nepriklausomybe ir laisve. Šalį kolonizavus prancūzams, Vietnamas buvo pradėtas vadinti Indokinija. Po Antrojo pasaulinio karo šalis vėl atgavo nepriklausomybę, laikui bėgant buvo padalinta į dvi dalis. Galų gale Vietname išsilaipino amerikiečių kariai ir iki 1973-iųjų tęsėsi žiaurus karas. Po karo pakrante besidriekianti šalis tapo vientisa, tačiau dėl praūžusių karų vis dar buvo ekonomiškai nestabili.

Kadangi ši maža šalis ilgus metus priklausė Kinijai, vietnamiečių maistas ir valgymo įpročiai artimi kiniškiesiems. Tačiau vietoje Kinijoje populiaraus sojų padažo, Vietname visur ir prie visko naudojamas žuvies padažas „nuoc mam“, kuriame yra šviežių čili pipirų, česnakų, citrinų arba laimų, cukraus ir acto. Jis kur kas aštresnis ir pikantiškesnis už Pietvakarių Azijos šalyse populiarius padažus.

Vietnamo virtuvėje labai vertinami ir ryžiai bei lakštiniai. Populiari prancūziška duona, dažnai valgoma su vietnamietiškai pagaminta jautiena. Pusryčiams šios šalies gyventojai valgo sriubą. Nuo vakarietiškosios ji visų pirma skiriasi netikėtu, pikantišku aromatu, kurį sriubai priduoda taip vadinamos „Vietnamo petražolės“, česnakas ir „nuoc mam“ padažas. Per pietus ir vakarienę pagrindinis maistas yra ryžiai su mėsa (jautiena, paukštiena) ar žuvimi.

Kartais vietnamiečiai valgo tik sriubą, tačiau neapsigaukite, jie valgo sriubą, vadinamą „pho“, kuri patiekiama su kepta vištiena ar daržovėmis, su plonai supjaustytais jautienos gabalėliais, tad ji pakankamai soti. Tokios sriubos Vietname galite nusipirkti ne tik maisto prekių parduotuvėse, bet ir gatvėje ar turguje.

Ryžius šios šalies gyventojai dažniausiai verda savitu būdu ir be druskos. Jie būna pakankamai lipnūs, kad juos būtų galima valgyti lazdelėmis. Ryžiai Vietname laikomi delikatesu. Avienos šios šalies gyventojai nevalgo, jautiena – brangi mėsa, nes jaučiai šalyje auginami darbui. Vištos ir antys laikomos gera investicija, nes duoda kiaušinių ir mėsos. Tačiau populiariausia Vietname žuvis, vartojama ir atskirai, ir gaminant padažus. Labai populiarios salotos. Vietnamiečių virtuvėje naudojama daug šviežių daržovių ir vaisių, kurie kepami ne aliejuje, o vandenyje.

Įdomiausia tai, kad desertus vietnamiečiai ant stalo deda kartu su kitais patiekalais ir sausainius bei pyragus valgo kaip užkandžius tarp karštųjų patiekalų.

Pagal užsienio spaudą parengė Laura Kubilienė
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau apie pasaulio virtuves: http://virtuves.meniu.lt