This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Ant grotelių ruošiami turkiški patiekalai

2007-09-11
Publish your own article

„Kebap“ – dar viena turkiško maisto kategorija, kuri, kaip ir borek, priklauso tradiciniams turkų patiekalams, žinomiems nuo labai senų laikų. Kebap patiekalai yra skirstomi pagal tai, kokiu būdu mėsa yra ruošiama. Vakarų šalims geriausiai yra žinomi šios kategorijos patiekalai „sis kebab“ ir „doner“, su kuriais šias šalis supažindino graikai. Sis kebab – ant iešmo kepami mėsos gabalėliai, o doner – ant vertikalaus besisukančio iešmo priešais vertikalią kepsninę kepama ėriuko mėsa. Kuomet išorinis mėsos sluoksnis iškepa, jis yra nupjaunamas plonomis riekelėmis ir patiekiamas.

Yra ir daugybė kitokių kebap patiekalų rūšių, net ir tokių, kurie kepami molinėse krosnyse. Svarbu pažymėti, kad unikalus kebap skonis priklauso ir nuo to, kokios veislės avies mėsa naudojama, ar gyvuliai buvo auginti ganyklose, skonis priklauso ir nuo marinato rūšies bei gaminimo būdo. Kad pajustumėte autentišką kebap patiekalų skonį, turėsite stabtelti vienoje iš šių patiekalų restoranų kebapci. Tai vienos populiariausių ir pigiausių maitinimo įstaigų (nuo paprastų prekystalių iki prabangių įstaigų) Turkijoje.

Kebap – tai turkiška vakarietiškojo greitojo maisto atmaina, tačiau šie patiekalai nėra kenksmingi sveikatai. Specialiuose kebapci restoranėliuose siūlomas gana platus įvairių ant grotelių ruoštų patiekalų pasirinkimas, todėl turistams rekomenduojama rinktis geriausiai žinomus ir neaštrius. Tik pažinę įprasčiausiųjų skonį galėsite drąsiai išmėginti ir kitokias kebap patiekalų rūšis.

Mėsos patiekalų restoranuose pagrindiniai mėsos patiekalai yra gaminami taip vadinamu „izgara“ būdu, tai yra kepami ant grotelių. Šiuose restoranuose paprastai siūlomi trijų pagrindinių rūšių ant grotelių kepti patiekalai: ėrienos griežinėliai, kofte ir sis. Kofte – tai maltos mėsos paruošimo būdas. Malta mėsa gali būti kepama ant grotelių, keptuvėje, orkaitėje ar verdama, tačiau prieš tai yra pagardinama įvairiais prieskoniais, kiaušiniais, svogūnais, kruopščiai suformuojami mėsos rutulėliai, stačiakampiai, apvalūs ar pailgi paplotėliai.

Dar vienas populiarus turkų patiekalas – žalios mėsos rutuliukai, kurių gamybos tradicijos atkeliavo iš senų laikų, kuomet klajoklių turkų gentys žalią mėsą laikydavo balne. Europiečiams šis patiekalas žinomas „Tartar“ kepsnio vardu. Jis yra gaminamas iš keletą kartų sumaltos mėsos su prieskoniais. Iš mėsos suformuojami nedideli paplotėliai, kurie patiekiami su skrandį apsaugančiu chilantro.

Kai kuriuose Turkijos restoranuose parduodami tik ant grotelių kepti mėsos patiekalai. Dėl šios priežasties jie yra vadinami mėsos restoranais. Tokiuose restoranuose tiesiai nuo kepsninės imama mėsa lankytojui nešama tol, kol pastarasis pasako, kad jis jau sotus...

Parengta pagal „Turkish Cuisine“
Meniu.lt informacija