This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant

Kur paragauti Kaukazietiško maisto?

Nuostabiais kalnuotais kraštovaizdžiais, puikiu vynu ir nuoširdžiu vietinių gyventojų svetingumu garsėjantis Kaukazo regionas  yra įsisupęs Europos ir Azijos sankirtoje. Ilgą laiką per čia ėjo prekybiniai keliai tarp Rytų ir Vakarų, o vietos gyventojai turėjo galimybę išbandyti ir sau pritaikyti geriausias graikų, centrinės Azijos, turkų ir arabų kulinarines tradicijas.Kaukazo regiono virtuvė apima Gruzijos, Armėnijos, Azerbaidžano, Čėčėnijos, Pietų Osetijos, Abchazijos ir kitų etninių regionų virtuves.
Nors skirtingų regionų (ar netgi to paties regiono ribose) patiekalai skiriasi, juos sieja nemažai bendrų bruožų. Kaukazietiškuose patiekaluose dominuoja aštrūs, charakteringi prieskoniai ir ryškios spalvos, vyrauja mėsos gaminiai, ypač avienos,  gausiai naudojamas įvairių rūšių karvių, ožkų sūris. Nepaisant to, kad didelė dalis patiekalų yra mėsingi ir sotūs, čia netrūksta ir vegetarinių pasirinkimų, o sezono metu galima mėgautis šviežiais žalumynais, čia pat užaugintomis daržovėmis ir vaisiais.

Vienas žymiausių kaukazo virtuvės užkandžių - chačapuris. Tai paplotėlis su varške arba sūriu, gausiai aptepamas sviestu ir kiaušiniu, dažniausiai valgomas šiltas, bet ne mažiau skanus ir šaltas. Be to, chačapuris - populiariausias gruzinų (ir ne tik!) greitas maistas.
Kitas populiarus užkandis - vynuogių lapų suktinukas su įvairiais įdarais, vadinamas dolma. Į šiuos suktinukus dedami pomidorai, svogūnai, cukinijos, baklažanai, kopūstai. Suktinukai patiekiami su tahini, jogurto ar specialiu citrinų - kiaušinių padažu. Skirtingos dolma variacijos paplitusios per pusę žemės rutulio, nuo Indijos iki pat Graikijos. 
Tikriausiai žinomiausia gruzinų sriuba - charčio reiškia "jautienos sriuba". Tai aštroka, rūgštoka ir labai kvapni sriuba. Ją itin mėgstama valgyti, kai už lango spaudžia šaltukas. Charčio galima sutikti beveik keikvieno Gruzijos restorano valgiaraštyje.
Vieni žinomiausių koldūnų Kaukazo regione, vėliau išplitę į posovietines valstybes - manti. Šie koldūnai, dažniausiai įdaryti ėriena ar jautiena yra verdami arba garinami, o jų dydis ir forma skiriasi, priklausomai nuo regiono, kuriame yra patiekiami. 

Šių bei kitų kaukazo regiono patiekalų galite paragauti įvairiuose kaukazietiškos virtuvės restoranuose, kurių Lietuvos išties gausu:

Show on map
Argo Trakai
  • Recommended
Vytauto g. 89, TRAKAI
Reserve
Mažoji Armėnija
Liepojos pl. 27, PALANGA
Mangal Pub & Grill
Vytenio g. 61, VILNIUS
Jerevan Hotel & Cafe
Vilniaus kelias 2, DRUSKININKAI
Armėnia
4.7
Klaipėda-Vilnius 59 km, RIETAVAS
Georgian house
  • Luxurious
  • Popular
Mėsinių g. 4-3, VILNIUS
Chačapuri
Karaliaus Mindaugo pr. 49, KAUNAS
Plento Grill & Wine
Nemenčinės pl. 33, VILNIUS
Mtevani
3.8
Laisvės al. 56, KAUNAS
Inquiry for banquet
Araks
4.3
Žirgų g. 2B, Raudondvario k., VILNIUS
Kuskus - dūmas & skonis
Laisvės alėja 50, KAUNAS
Gruziniški patiekalai
Gedimino g. 50, TAURAGĖ
Show more 17