Virtuvės šefas Darius Dabrovolskas: „Lietuvos restoranai pakilime, bet permainos neišvengiamos“

2017-04-14
Virtuvės šefas Darius Dabrovolskas: „Lietuvos restoranai pakilime, bet permainos neišvengiamos“

Vienas geriausių Lietuvoje, restorano „Chef 2 Food House“ šefas Darius Dabrovolskas sako, kad Lietuvoje restoranai yra tikrame pakilime.  Anot jo, tam įtakos turi vis didesnis lietuvių domėjimasis maistu, jo kokybe ir ateinanti patirtis iš užsienio šalių.

„Pastaruosius tris ar keturis metus matosi, kad žmonės renkasi ne tik restoraną, bet renkasi ir šefus, juos puikiai pažįsta, ką jie yra gaminę, kokia jų veikla ir komanda. Kartais klientai net eina paskui šefą. Tendencijos yra geros ir matosi, kad žmonės domisi restoranais ir juos vis labiau lanko“, - sakė D. Dabrovolskas. „Dabartinis restoranų klientas yra daug platesnių pažiūrų, o tai įtakoja kelionės ir restoranų patirtis užsienyje. Žinoma, mes dar negalime lygintis su vakariečiais, kurie yra įpratę eiti į restoraną pabendrauti, o paskui jau pavalgyti ar išgerti vyno“, - kalbėjo virtuvės šefas. D.Dabrovolskas sako, kad Lietuvoje restoranų mėgėjams atsiranda daug naujų ir išskirtinių vietų: „Dabar žmonės gali pasirinkti ne tik restoraną, kuris yra arčiau namų, bet gali pasirinkti ir maisto rūšį bei ką parodyti svečiui“, - sakė virtuvės šefas.

„Yra žuvies restoranai, yra tik mėsos restoranai. Atsiranda restoranai, kurie skirti tik degustacijoms. Yra kas gamina tik lietuvišką virtuvę, arba gamina tik sezoninius patiekalus. Šie pokyčiai verčia mus visus pasitempti“, - sakė D. Dabrovolskas.
Anot jo, žmonės Lietuvoje jau mažiau į restoranus žiūri kaip į prabangos prekes: „Anksčiau restoranas visiems asocijavosi su kažkuo nepasiekiamu, neišpasakyta prabanga. Dabar jau to nėra, jaunimas linkęs eiti į restoranus, o ir reikia pastebėti, kad Lietuvoje kainos restorane ir kavinėje jau nesiskiria taip drastiškai“.

Turės keistis suvokimas
Tačiau „Chef 2 Food House“ šefas Darius Dabrovolskas pripažįsta, kad Lietuvoje dar vis nėra skirtumo tarp restorano, bistro ar prabangesnio baro. „Manau, kad su laiku turės nusistatyti ribos, kiekvienas turėsime atsakyti sau, kas mes esame. Ar restoranas, ar bistro, ar užkandinė. Jeigu ir toliau bus vykdomi geriausių restoranų rinkimai, tai privalės atsitikti. Negalima į vieną eilę statyti paprastos picerijos ir „Stikliai“ restorano. Tai nėra teisinga, kai vieni restoranai tiesia staltieses, rūpinasi aptarnavimu, o kiti kažką įmetą į lėkštę ir tai vadina restoranu“, - kalbėjo D. Dabrovolskas.

„Kažkas ateityje turės atsitikti mūsų supratime apie restoranus. Tu žinosi, kad jeigu eini į restoraną pavakarieniauti, turi atitinkamai apsirengti, o pas mus dar šito supratimo nėra, dabar gali taip pat apsirengęs eiti į užkandinę, apsilankyti prabangiame restorane ir dar nueiti į klubą“, - kalbėjo pašnekovas.

Lietuviai turi vienodas galimybes kaip ir šefai Londone
D. Dabrovolskas sako, kad dabar lietuviški restoranai savo maisto kokybe nenusileidžia vakarietiškiems, anot jo, dabar mūsų šalyje galima gauti tokius pat produktus, kaip ir užsienyje, o ir patys Lietuvos virtuvės šefai yra gerai vertinami visoje Europoje. „Atsivėrusios sienos mums leidžia turėti tokius pat produktus kaip ir Osle, Londone ar Paryžiuje. Taip pat pastebėčiau, kad ir lietuviai ūkininkai vis labiau įsiklauso į mus, jų parduodamų daržovių, mėsos ir kitų produktų kokybė yra tikrai aukšta“, - kalbėjo D. Dabrovolskas.

„Ir dar vienas svarbus kokybės garantas esame mes patys. Daug jaunų šefų grįžta į Lietuvą padirbę ir „Michelin“ vertinamuose restoranuose, įgiję patirties, kurią gali pritaikyti mūsų šalyje“, - sakė „Chef 2 Food House“ šefas.

Pasiūlyk restoraną